DimSQL átállás NAV 3.0 online számla adatszolgáltatásra (utoljára frissítve 2021.03.12)

Segítség a sikeres online számlázáshoz 2020. július 1-től (utoljára frissítve: 2020.06.12)

DimSQL Számlázás modul változásai 2020.május 25. – 6.64-es programverzió (utoljára frissítve: 2020.05.22)

DimSQL Számlázás modul változásai 2020. április 22. – 6.63-as programverzió (utoljára frissítve: 2020.04.21)

DimSQL DimAdmin NAV kommunikációs és tárhely szolgáltatás (utoljára frissítve: 2020.04.21)

NAV Online számla adatszolgáltatás útmutató (utoljára frissítve: 2019.05.29)

Segítség a sikeres online számlázáshoz (utoljára frissítve: 2018.08.03)

DimNAV Server program felhasználói leírása (utoljára frissítve: 2018.08.02) – DimSQL 6.62-es programverzióig volt használatban

DimNAV számlabeolvasó program felhasználói leírása (utoljára frissítve: 2018.08.02) - DimSQL 6.62-es programverzióig volt használatban

DimNAV leírása DOS-os számlázó szoftverhez (utoljára frissítve: 2018.06.28)

Az online számla regisztráció lépésről lépésre (utoljára frissítve: 2018.06.18)

Tájékoztatás az online számlázáshoz (utoljára frissítve: 2018.05.25)

 

Gyakran ismételt kérdések

2020. július 1-jétől adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, amit

 • belföldi adóalany állít/bocsát ki
 • belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak,
 • az Áfa tv. előírásai szerint belföldön teljesített

ügyletről.

Áfaalany, így az előzőeknek megfelelő számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátása esetén adatszolgáltatásra kötelezett az, akinek

 • az áfakódja, vagyis az adószámának a 9. számjegye 2-es,
 • az áfakódja 1-es,
  • mert alanyi adómentes,
  • vagy kizárólag tárgyi (közérdekű vagy speciális jellege miatt) adómentes tevékenységet végez,
  • vagy kizárólag kompenzációs felárra jogosító tevékenységet végez,
 • az áfakódja 5-ös, azaz csoportos áfaalany.

(Az adatszolgáltatás alól az sem mentesül, akinek azért nincs magyar adószáma, mert korábban nem teljesítette bejelentési kötelezettségét.)

Ha az adóalany a számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot számlázó programmal állítja ki, a számlaadat-szolgáltatást a számlázó programból kell teljesítenie. Ha az adóalany a számlát, számlával egy tekintet alá eső okiratot nyomtatvány alkalmazásával állítja ki (úgynevezett kézi számlát állít ki), a bizonylat adatait az Online Számla rendszer erre kialakított felületén kell manuálisan rögzítenie.

(2018. július 1-jétől 2020. június 30-áig a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség vonatkozásában az előzőek mellett – 100 000 forint áthárított áfában meghatározott – adóértékhatár is figyelembe veendő.

Javasoljuk, hogy a két számlázó programhoz legalább két különböző technikai felhasználót hozzon létre.

A technikai felhasználó nevét a rendszer generálja a regisztráció során, tehát nem Ön adja meg. A technikai felhasználóra vonatkozóan a jelszót kell Önnek megadni.

Technikai felhasználó

Számlázó programból teljesítendő adatszolgáltatás esetén adatszolgáltatás kizárólag gép-gép kapcsolat (interfész) útján történhet.

Az adatszolgáltatás teljesítéséhez a fentiekben hivatkozott gép-gép interfész használatához szükséges adatokat, azaz a technikai felhasználót nyilvántartásba kell venni.

Az Online Számla felületre történő bejelentkezést követően az „Cég-felhasználó kapcsolatok” felületen választható ki a törzsszámot tartalmazó piros panelre történő kattintással, hogy mely adózóhoz legyen technikai felhasználó létrehozva.

A technikai felhasználót az elsődleges felhasználó hozhatja létre, a “FELHASZNÁLÓK” oldalon az “ÚJ FELHASZNÁLÓ” panel kijelölése után a “Technikai felhasználó” opcióra kattintva.

Itt történik meg a Technikai felhasználó oldal hozzáadása, amely véglegesítéséhez jelszó megadása kötelező, továbbá itt lehet beállítani a számlák beküldésére, kezelésére és a számlák lekérdezésére vonatkozó jogosultságokat.

A „Mentés” gomb aktiválását követően automatikusan létrejön egy Felhasználónév, ezt követően a „Részletek” oldalon található „Kulcsgenerálás” nyomógombra kattintva XML aláírókulcs és XML cserekulcs generálható, mely kulcsok az adózó számlázó programja és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükségesek.

A kulcsoknak nincs elévülési ideje, ugyanakkor az arra jogosult felhasználó – figyelemmel a saját biztonsági intézkedéseire – tetszőleges gyakorisággal megváltoztathatja az adott technikai felhasználó jelszavát vagy kulcsait továbbá módosíthatja a kapcsolattartás nyelvét és a jogosultságokat.

A Technikai felhasználó Online Számla rendszer gépi interfészéhez kapcsolódó jogosultságai a következők (a webes felületre történő bejelentkezésre nem terjed ki):

 • SZÁMLÁK KEZELÉSE: Számla-adatszolgáltatás beküldése interfészen keresztül
 • SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE: Számlák lekérdezése interfészen keresztül
 • SAJÁT SZÁMLÁK LEKÉRDEZÉSE: Saját számlák lekérdezése interfészen keresztül

A Saját számlák lekérdezése és Számlák lekérdezése jogok közül csak egyik adható ki a felhasználónak vagy egyik sem. Egyszerre mindkettőt nem lehet kiválasztani.

Fontos, hogy a „Kulcsgenerálás” nyomógombra történő ismételt – akár több alkalommal történő – kattintással a rendszer új, megváltozott XML kulcsokat állít elő, amely előtt a rendszer figyelmezetető üzenetet küld.

Semmit. Programfrissítéssel letölthető lesz az online számlázáshoz szükséges verzió, mely tartalmazni fogja mindazon programmódosításokat, melyek biztosítják a július 1-től megkívánt adatszolgáltatást. A DimSQL Program Szerviz/Beállítás / NAV Online számlázás menüpontjában elvégzendő beállításokhoz kapcsolódó leírások honlapunkon megtalálhatók.

DIMSQL PROGRAM 6.64-ES VERZIÓ (2020.MÁJUS 25.)  NAV ONLINE SZÁMLABEKÜLDÉS, SZÁMLÁZÁS ILL. KÉSZLET / SZÁMLÁZÁS VÁLTOZÁSAI

DimAdmin NAV kommunikációs és tárhely szolgáltatás

Az online számla rendszer 2018. július 1. naptól érvényes, tehát a korábbi időpontban kiállított számlákra nem vonatkozik.

A számlázó programmal teljesített adatszolgáltatást akkor tekinthető sikeresnek, ha a beküldött számlák sikeres feldolgozására vonatkozó NAV üzenet megérkezett a felhasználóhoz (DimSQL Számlázás esetén a megjelent a számla DONE/WARN státusza a Számlák keresése/módosítása menüpontban, valamint a https://dimadmin.dimenzio-kft.hu Beküldött számlák menüpontjában. Egyéb számlázó programok esetén csak az előbb említett webszerveren.

Nem. A másodlagos felhasználó a cég munkatársa, könyvelője lehet, akinek az elsődleges felhasználó biztosít bizonyos jogosultságokat – pl. számlák lekérdezése, kézzel kiállított számlák felvitele a NAV online számla felületén. Ebből következik, hogy ez nem lehet a Dimenzió Kft.

Igen. A technikai felhasználó céghez kötött. Tehát ha ugyanazon a gépen több cég nevében állít ki számlát, mindegyikre külön-külön technikai felhasználót kell regisztrálni.

Csak abban az esetben, ha ugyanazon a gépen több cég nevében állít ki számlát. Ebben az esetben minden cégre külön technikai felhasználóval kell rendelkeznie.

Megegyezés kérdése, a lényeg, hogy az elsődleges regisztráció az online számla felületen csak egyikük végezze el.

Cég döntésétől függ. Megteheti, hogy ugyanazzal a technikai felhasználó adataival történik minden gépről az adattovábbítás, de választhat úgy is, hogy minden géphez külön technikai felhasználót regisztrál.

A teszt oldalon elvégzett regisztráció csak a teszteléshez biztosít jogosultságot. Az éles adatszolgáltatáshoz ismét el kell végezni majd a regisztrációt.

A teszt oldal viszont nem szűnik meg július 1. után sem, esetleges tesztelésre továbbra is él majd a lehetőség.

Bármilyen gépen elvégezheti az elsődleges felhasználó és a technikai felhasználó regisztrációját.

Load More

 

További linkek

https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start
https://onlineszamla.nav.gov.hu/kerdesek_es_valaszok (Az adatszolgáltatás 2020. július 1-jétől hatályos változásaihoz kapcsolódó kérdések)
https://onlineszamla.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

 

Honlapunkon folyamatosan frissíteni fogjuk a fontosabb tudnivalókat, illetve az új verzió és kapcsolódó leírások megjelenéséről tájékoztatást fogunk küldeni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>